Vigileu amb les picades i mossegadesPrevious Article
Treballar en equipNext Article
Noticias
  • Com gestionar una empresa de temps lliure?Per a totes aquelles persones que gaudeixen de l'esport en totes les seves variants, no solament com a practicants sinó també organitzant activitats lúdiques, poden optar per la via de [...]
  • Primers auxilis i seguretat a l’esportEls primers auxilis són les mesures que es prenen inicialment quan es produeix un incident, fins que apareixi l'ajuda sanitària especialitzada. Es tracten d'activitats fonamentals davant una urgència i són [...]
  • Beisbol, un esport que creix en importància a CatalunyaMalgrat la importància que té el beisbol a Amèrica, especialment als Estats Units; a Europa i al nostre territori encara o s'ha integrat per complet. Existeixen diferents clubs a Catalunya, [...]

Accés obert (Open Access)

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Accés obert (Open Access)

Fa uns mesos us vam parlar de les dades obertes i les seves possibles utilitats. Avui al blog expliquem un concepte que s’hi relaciona bastant: l’accés obert.

Què es l’Open Access?

En primer lloc, què volem dir quan parlem d’accés obert? La Viquipèdia ho defineix així: Accés lliure, immediat i sense restriccions de material digital educatiu o acadèmic, principalment aquell que prové de publicacions de recerca científica especialitzada amb avaluació per experts.

També diu que qualsevol persona amb accés a Internet pot utilitzar-lo, ja sigui per llegir-lo, descarregar-lo, desar-lo, imprimir-lo o utilitzar-lo de base per a altres estudis i articles.

El lliure accés es pot oferir de dues maneres diferents anomenades via verda o via daurada:

• La via verda es dóna quan és el propi autor qui, per iniciativa pròpia, posa el seu article a disposició dels altres. És a dir: tot i que aquests autors publiquin en una revista no oberta (o sigui, que s’hi accedeixi per subscripció) individualment també els pengen per poder arribar a més gent.

• La via daurada, pel contrari, és quan la pròpia revista ja és oberta a tothom i per tant els autors no han de fer cap pas més.

Els motius per fer accessible aquesta informació (I per tant promoure l’accés obert) són varies, però sobretot estaríem parlant d’una major visibilitat de la tasca de recerca, la facilitat per a què altres investigadors puguin tenir més dades a l’hora de desenvolupar els seus propis estudis, millorar el factor d’impacte i reconeixement dels autors, etc.

Una pàgina on poder trobar articles i estudis és el RECERCAT, dipòsit de la recerca a Catalunya. En aquest portal s’hi acostumen a penjar documents vinculats a la recerca que es fa en universitats i centres d’investigació a Catalunya. Actualment hi ha més de 50.000 documents, i algunes dades són: 19.831 articles, 13.827 treballs d’investigació i/o de fi de màster, 7.935 treballs i/o projectes de fi de carrera i 7.247 ponències de congressos.

Un altre exemple és RACO, Revistes Catalanes en Accés Obert. Hi trobem més de 400 revistes i quasi 160.000 articles (dels quals la majoria són a text complet).

Si voleu més informació sobre aquest tema, podeu llegir la pàgina “Com publicar en accés obert” del Servei de Biblioteques de la Universitat Autònoma de Barcelona.

HORARIS

Secretaria central ubicada a l'Escola Vitae Les Corts (Avinguda Diagonal 695-701, Barcelona)

De dilluns a divendres.

Del 24 d’Agost al 30 d’Abril de 08,30h a 15,00h

Del 1 de Maig al 30 de Juny de 08,30h a 17h

Del 1 al 31 de Juliol de 08,30h a 19h

Els centres Vitae romandràn tancats del 1 al 23 d’Agost.

Telf 93 417 05 14 (per tots els Centres Vitae)

Per email contestem en un màxim de 24h

info@escolavitae.com

Contacta amb nosaltres

Contacta con nosotros