Què és la Lectura Fàcil?Previous Article
Open Camp: primer parc del món dedicat a l'esportNext Article
Noticias
  • Com gestionar una empresa de temps lliure?Per a totes aquelles persones que gaudeixen de l'esport en totes les seves variants, no solament com a practicants sinó també organitzant activitats lúdiques, poden optar per la via de [...]
  • Primers auxilis i seguretat a l’esportEls primers auxilis són les mesures que es prenen inicialment quan es produeix un incident, fins que apareixi l'ajuda sanitària especialitzada. Es tracten d'activitats fonamentals davant una urgència i són [...]
  • Beisbol, un esport que creix en importància a CatalunyaMalgrat la importància que té el beisbol a Amèrica, especialment als Estats Units; a Europa i al nostre territori encara o s'ha integrat per complet. Existeixen diferents clubs a Catalunya, [...]

Copyright, copyleft i Creative Commons

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Copyright, copyleft i Creative Commons

Segurament tots heu sentit a parlar alguna vegada del copyright, que es simbolitza amb una c dins una rodona: ©

El copyright, o drets d’autor, són una forma de protecció que ve determinada per les lleis de cada país. Acostumen a protegir obres artístiques, literàries, musicals, intel·lectuals, etc.

Els drets d’autor i el copyright

Ara bé, per contrarestar aquest dret tant rígid, existeix el que s’anomena “copyleft”. Amb diferents models de llicències, aquesta protecció és més flexible i permet que d’una obra se’n puguin fer obres derivades o compartir coneixement per a fer-lo créixer. Les llicències més conegudes són les de Creative Commons (CC).­

Hi ha quatre conceptes o elements:

  • Reconeixement: voldrà dir que qualsevol explotació de l’obra necessitarà mencionar-le l’autoria.
  • No comercial: qualsevol explotació haurà de ser sense finalitats comercials.
  • Sense obres derivades: es podrà utilitzar però no se’n permeten fer obres derivades (per exemple, tallar una imatge o modificar una nota d’una cançó).
  • Compartir igual: significa que qualsevol obra que se’n derivi haurà de mantenir la llicència original.

Les llicències es creen amb la combinació d’aquests elements. N’hi ha fins a sis:

 licencias derechos autor

Com es pot veure a la imatge, les llicències poden ser simplement de “reconeixement” o bé una combinació de fins a tres elements.

Per exemple, l’últim significaria que s’ha de reconèixer l’autoria, no se’n pot fer un ús comercial ni tampoc se’n permeten obres derivades.

Les llicències de Creative Commons permeten, doncs, poder reconèixer la tasca d’una persona o grup de persones. Són llicències que cada cop prenen més rellevància, fixeu-vos sinó quantes fotografies ara tenen aquestes llicències o quants blogs han començat a incorporar-ho.

Podeu fer la prova i observar durant uns dies webs i blogs on tinguin publicada una llicència CC. Fixeu-vos en els elements que hi apareixen i quines llicències han triat. Hi esteu d’acord? Haguéssiu triat aquesta, vosaltres?

Si teniu dubtes sobre el tema, a la pàgina de Creatives Commons hi ha un apartat de preguntes freqüents. Per citar-ne algunes: com incorporar correctament una llicència en una obra, si hi ha alguna web o registre on es vagin recopilant totes les obres registrades o com canviar una llicència al cap d’un temps.

 

 

 

 

HORARIS

Secretaria central ubicada a l'Escola Vitae Les Corts (Avinguda Diagonal 695-701, Barcelona)

De dilluns a divendres.

Del 24 d’Agost al 30 d’Abril de 08,30h a 15,00h

Del 1 de Maig al 30 de Juny de 08,30h a 17h

Del 1 al 31 de Juliol de 08,30h a 19h

Els centres Vitae romandràn tancats del 1 al 23 d’Agost.

Telf 93 417 05 14 (per tots els Centres Vitae)

Per email contestem en un màxim de 24h

info@escolavitae.com

Contacta amb nosaltres

Contacta con nosotros