Esports extrems, les millors imatges del 2014Previous Article
La motivació en l‘esportNext Article
Noticias
  • Futbol, un esport més tàctic del que semblaEl futbol és l'esport rei, milions de persones ho confirmen i es donen cita de forma religiosa, tots els caps de setmana, en les pistes. La veritat és que darrere [...]
  • La importància dels educadors en l’esport de formacióEls educadors en l'esport de formació són tan rellevants com qualsevol un altre docent que es dediqui a l'abordatge d'una altra classe de temàtiques durant el procés formatiu dels estudiants. [...]
  • Els avanços tecnològics i l’esportLa tecnologia ha donat passos gegants en els últims anys, i en l'esport, tant amateur com a professional, s'ha anat incorporat per millorar l'acompliment dels atletes i de la competència, intentant [...]

Múixing: gossos, neu i esport

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Múixing: gossos, neu i esport

Segurament algun cop heu sentit a parlar de Pirena. Es tracta d’una cursa que es fa amb gossos i que té per objectiu travessar els Pirineus de punta a punta (d’Oest a Est) passant per territori aragonès, lleidatà, francès, andorrà i gironí (en total són uns quinze dies). Es tracta d’una cursa reconeguda internacionalment i que ja compta amb més de 20 edicions.

Descobreix el múixing

Pirena és un exemple de múixing: es tracta d’una paraula per designar el lliscament –ja sigui amb trineu o esquís- que es realitza amb l’ajuda de gossos. Normalment es tracta o bé d’un esport o bé de transport, i es practica sobretot als Estats Units i al Nord d’Europa, que es on hi ha més neu i per tant és més habitual. De fet, al llarg de la historia ha servit per comunicar pobles, i és encara a dia d’avui que moltes persones segueixen utilitzant-ho per tractar-se d’un transport respectuós amb la naturalesa i més fiable si es produeixen condicions climàtiques adverses.

Els gossos de múixing

Els gossos que s’utilitzen en aquesta pràctica acostumen a ser de races nòrdiques, peluts i forts. Es disposen en diferents categories i rols:

Gossos líders: dirigeixen l’equip i marquen el pas. Habitualment n’hi ha dos, i solen ser gossos intel•ligents amb una alta capacitat d’iniciativa i sentit comú, ja que s’han de poder anticipar si el camí presenta problemes.
Gossos de gir: són els que van en segona posició i la seva principal funció es fer girar l’equip que hi ha al darrera.
Gossos d’equip: els gossos d’aquesta tipologia tenen la missió d’afegir força, però normalment si un grup es petit aquests no hi són i es passa directament als gossos roda.
Gossos roda: són els últims i els que van més a prop del trineu. A diferencia dels primers, els gossos roda han de ser de caràcter calmat i tranquil, ja que el trineu acostuma a fer molt soroll (sobretot quan va ple de mercaderies) i això pot sobresaltar-los. Han de tenir molta força, això sí.

Actualment s’està treballant perquè el múixing sigui considerat un esport olímpic.

HORARIS

Secretaria central ubicada a l'Escola Vitae Les Corts (Avinguda Diagonal 695-701, Barcelona)

De dilluns a divendres.

Del 24 d’Agost al 30 d’Abril de 08,30h a 15,00h

Del 1 de Maig al 30 de Juny de 08,30h a 17h

Del 1 al 31 de Juliol de 08,30h a 19h

Els centres Vitae romandràn tancats del 1 al 23 d’Agost.

Telf 93 417 05 14 (per tots els Centres Vitae)

Per email contestem en un màxim de 24h

info@escolavitae.com

Contacta amb nosaltres

Contacta con nosotros