Noticias
  • L’impacte de l’exercici per a la salutEn l'actualitat, els costums sedentaris i la falta d'activitat física, en conjunt amb l'alimentació excessiva de menjars ferralles, estan produint greus complicacions en la salut de les persones, a causa [...]
  • Què li passa al teu cos quan deixes de fer exercici?Saps el que comporta per al teu cos deixar d'entrenar? Durant les festes, amb tantes reunions, dinars i sopars amb la família i els amics, sovint ens resulta difícil trobar temps [...]
  • Els entrenaments curts també són efectiusFuncionen els entrenaments curts? Segur que més d'una vegada et preguntes si els entrenaments curts de 10 o 15 minuts funcionen. Un cop més no has trobat temps per entrenar, els teus horaris són [...]

Accés obert (Open Access)

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Accés obert (Open Access)

Fa uns mesos us vam parlar de les dades obertes i les seves possibles utilitats. Avui al blog expliquem un concepte que s’hi relaciona bastant: l’accés obert.

Què es l’Open Access?

En primer lloc, què volem dir quan parlem d’accés obert? La Viquipèdia ho defineix així: Accés lliure, immediat i sense restriccions de material digital educatiu o acadèmic, principalment aquell que prové de publicacions de recerca científica especialitzada amb avaluació per experts.

També diu que qualsevol persona amb accés a Internet pot utilitzar-lo, ja sigui per llegir-lo, descarregar-lo, desar-lo, imprimir-lo o utilitzar-lo de base per a altres estudis i articles.

El lliure accés es pot oferir de dues maneres diferents anomenades via verda o via daurada:

• La via verda es dóna quan és el propi autor qui, per iniciativa pròpia, posa el seu article a disposició dels altres. És a dir: tot i que aquests autors publiquin en una revista no oberta (o sigui, que s’hi accedeixi per subscripció) individualment també els pengen per poder arribar a més gent.

• La via daurada, pel contrari, és quan la pròpia revista ja és oberta a tothom i per tant els autors no han de fer cap pas més.

Els motius per fer accessible aquesta informació (I per tant promoure l’accés obert) són varies, però sobretot estaríem parlant d’una major visibilitat de la tasca de recerca, la facilitat per a què altres investigadors puguin tenir més dades a l’hora de desenvolupar els seus propis estudis, millorar el factor d’impacte i reconeixement dels autors, etc.

Una pàgina on poder trobar articles i estudis és el RECERCAT, dipòsit de la recerca a Catalunya. En aquest portal s’hi acostumen a penjar documents vinculats a la recerca que es fa en universitats i centres d’investigació a Catalunya. Actualment hi ha més de 50.000 documents, i algunes dades són: 19.831 articles, 13.827 treballs d’investigació i/o de fi de màster, 7.935 treballs i/o projectes de fi de carrera i 7.247 ponències de congressos.

Un altre exemple és RACO, Revistes Catalanes en Accés Obert. Hi trobem més de 400 revistes i quasi 160.000 articles (dels quals la majoria són a text complet).

Si voleu més informació sobre aquest tema, podeu llegir la pàgina “Com publicar en accés obert” del Servei de Biblioteques de la Universitat Autònoma de Barcelona.