Noticias
CAT - CAS - VAS - EN

Són bons els suplements vitamínics per fer esport?

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Són bons els suplements vitamínics per fer esport?

Els suplements són substàncies utilitzades per complementar una bona alimentación. Poden ser vitamines, minerals, aminoàcids, àcidos grassos, etc. Es presenten en forma de pastilles, càpsules, begudes isotòniques… Estan fabricats amb la extracció de substàncies bioactivas presents en els aliments.

A causa del desgast físic, els antioxidants de la vitamina C per als esportistes compleixen una funció vital en la prevenció de lesions i la recuperació d’aquestes. Els radicals lliures són nocius en els processos d’inflamació i els antioxidants fan que aquests processos siguin més ràpids, facilitant la curació.

La importància de les vitamines

La quantitat diària recomanada de vitamina C és de 60 mg, però els esportistes tenen demandes majors i necessiten més aportació, per això és recomanable optar per la presa de suplements nutricionals. Els estudis suggereixen que un consum entre 200 mg o 500 mg per dia és recomanable per aquest col·lectiu.

Les principals fonts de vitamina C per als esportistes són els aliments cítrics. Les taronges proporcionen entre 100 mg i 120 mg de vitamina C per unitat, també els tomàquets i pebrots són rics en vitamina C, però els atletes necessiten una aportació superior que es pot obtenir –com ja hem comentat- mitjançant la presa de suplements vitamínics.

Alimentació específica per a esportistes

Una persona que realitza alguna pràctica esportiva entre 30 i 60 minuts al dia al voltant de 3 a 5 dies per setmana, necessitarà augmentar lleugerament el seu consum energètic amb aliments que assegurin un bon repartiment dels macronutrients (hidrats de carboni, grasses i proteïnes). Excepte casos molt concrets, com l’existència de patologies o que per algun motiu la persona segueixi una dieta especial, no requereix cap “complement” diferent als aliments habituals, malgrat el que la publicitat i el màrqueting d’aquests productes ens facin pensar.

Un sopar correcte ha de ser lleuger per diversos motius: d’una banda, perquè no necessites aportacions energètiques a curt termini; i d’altra banda, perquè aconseguiràs un millor descans. Aquesta pauta és la que hauràs de respectar com a norma general. A l’hora de fer un sopar per a corredors podem pensar en un primer plat de verdures o amanida i un segon plat de carn blanca o peix a la planxa, al forn o bullit. Ocasionalment, alguns dies a la setmana, podem incloure algun hidrat de carboni com arròs, pasta o patates. Amb les postres hauríem d’optar per làctics descremats o fruites.

Noticies Educació

COM SERÀ LA TORNADA A LES AULES?

COM SERÀ LA TORNADA A LES AULES?   0

Estem preparats per tornar a l'escola al setembre? La Ministra d'Educació ha plantejat que, si el següent curs 2020/2021 no hi ha un remei contra el Covid-19, "la tornada a les aules serà [...]