Noticias
  • L’impacte de l’exercici per a la salutEn l'actualitat, els costums sedentaris i la falta d'activitat física, en conjunt amb l'alimentació excessiva de menjars ferralles, estan produint greus complicacions en la salut de les persones, a causa [...]
  • Què li passa al teu cos quan deixes de fer exercici?Saps el que comporta per al teu cos deixar d'entrenar? Durant les festes, amb tantes reunions, dinars i sopars amb la família i els amics, sovint ens resulta difícil trobar temps [...]
  • Els entrenaments curts també són efectiusFuncionen els entrenaments curts? Segur que més d'una vegada et preguntes si els entrenaments curts de 10 o 15 minuts funcionen. Un cop més no has trobat temps per entrenar, els teus horaris són [...]

Cigarretes electròniques: fins a quin punt són millor?

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Cigarretes electròniques: fins a quin punt són millor?

Les cigarretes electròniques (eCigarretes) han suposat una mena de “BOOM” aquest darrer any. Si us fixeu, cada cop hi ha més botigues que es dediquen a la seva comercialització!

Però, per començar, què són? En què consisteixen?

El boom de les cigarretes electròniques

cigarretes electròniquesLes cigarretes electròniques, tal com ho defineix la Viquipèdia, són inhaladors electrònics que vaporitzen una solució líquida que simula l’acte de fumar tabac. L’usuari pot escollir la quantitat de nicotina (o, fins i tot, sense nicotina) i el gust, i evitar així les substàncies nocives del tabac.

El problema es troba que no se sap amb certesa quins són els beneficis i els riscos. Mentre que en alguns països és legal, en d’altres no ho és o bé amb usos limitats. Per citar tres exemples ben diferents: a Panamà la distribució i venda està prohibida des del juny passat, a Finlàndia es permet un ús terapèutic i a Itàlia es permet a partir dels setze anys d’edat.

A Catalunya s’ha començat a regular a principis d’aquest 2014.

L’1 de gener va entrar en vigor una instrucció per part del Servei Català de la Salut que en prohibeix l’ús, la promoció i la venda en centres, serveis i establiments sanitaris. El motiu principal és que els estudis científics que s’han fet fins ara mostren que algunes substàncies de les cigarretes electròniques són iguals que el tabac normal (que ja de per si provoca unes 9.000 morts anuals).

Alguns dels riscos que es coneixen són:

  • No hi ha prou informació sobre la totalitat de productes que contenen ni sobre les seves emissions.
  • La majoria d’aquestes cigarretes porten nicotina que va directe als pulmons, cosa que amb alternatives com ara pegats o xiclets no passa. La nicotina pot ser letal en quantitats excessives.
  • Els líquids que s’utilitzen no estan regulats. Això comporta un perill extra ja que tot i que el líquid es produeix dins de la Unió Europea, no és obligatori publicar els ingredients.

Aquests riscos estan recollits al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, que té un apartat específic per a aquest tipus de cigarretes. A banda dels riscos, també podeu trobar-hi més informació descriptiva, curiositats i enllaços d’interès.