Noticias
CAT - CAS - VAS - EN

Com agafar forma física progressivament?

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Com agafar forma física progressivament?

Si et sents sense alè en els primers minuts de començar l’exercici, has de saber que és normal, especialment si portes un ritme de vida sedentari o poc acostumat a l’exercici físic. Per això és important no voler posar-se en forma en un dia o ni aprimar-se tots els quilos de sobres en una setmana. S’ha d’anar a poc a poc per obtenir els millors resultats. De totes maneres, la sensació d’estar exhaust o ofegat en començar un exercici és totalment normal, i li succeeix fins i tot als atletes més entrenats.

Els canvis fisiològics que permeten mantenir l’exercici en un estat actiu es produeixen en tots els esports. Però la pesada sensació de fatiga i falta d’aire és molt comú que succeeixi a esports tals com: ciclisme, running, natació o aquells d’altaintensitat.

Existeix una gran correlació entre l’escalfament i posterior rendiment esportiu. Per a alguns, notar tot aquest procés pot suposar un gran impediment de cara a continuar amb el propi exercici, ja que la sensació de fatiga pot ser alta. A poc a poc aniràs notant que l’exercici físic provoca un cansament menor i podràs anar augmentant les càrregues de treball, però no podem emfatitzar prou la importància d’anar augmentant la intensitat de manera progressiva per evitar el defalliment i possibles lesions.

Cada persona és diferent a les altres, per això no existeixen mètodes màgics universals que serveixin per a tothom. Òbviament, sí que hi ha recomanacions que poden ser positives per a tots. Algunes d’aquestes diferències entre individus tenen a veure amb la grandària, genètica, experiència entrenant, lesions passades, gènere, etc. Per exemple, una dona pot ser que necessiti una mica més de temps per recuperar que l’home, o els atletes veterans més que els joves. Són aquestes diferències les que fan que un entrenament sigui beneficiós o perjudicial.

És cert que per dur a terme la planificació d’una determinada rutina no es fa de la nit al dia, i s’ha de conèixer molt bé el cos i la reacció davant l’estímul. Per això, cadascú ha de conèixer el seu cos a la perfecció i veure quins són els límits que es poden superar i on i quan cal procedir amb més cautela.

Noticies Educació

COM SERÀ LA TORNADA A LES AULES?

COM SERÀ LA TORNADA A LES AULES?   0

Estem preparats per tornar a l'escola al setembre? La Ministra d'Educació ha plantejat que, si el següent curs 2020/2021 no hi ha un remei contra el Covid-19, "la tornada a les aules serà [...]