Noticias
CAT - CAS - VAS - EN

Consumir alcohol moderadament

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Consumir alcohol moderadament

L’Agència de Salut Pública de Catalunya va iniciar fa un temps una campanya que s’anomena “Veus el que beus?” i que vol ajudar, sobretot a la gent jove, a reflexionar sobre la quantitat d’alcohol que es beu.

Quant alcohol prens?

La campanya incorpora una graella que, de manera anònima, permet calcular quina és la quantitat d’alcohol consumit i ajudar a prendre’n mesures en el cas que sigui elevat:

Graella quantitat alcohol

Com podeu observar a la imatge, la graella es divideix per setmanes. S’ha d’indicar quin tipus de beguda és i quants dies a la setmana te’l prens. Un cop omplertes les dades i segons el resultat que en surti, es rep informació orientativa i consells per millorar aquests hàbits.

És important també introduir informació relativa a l’edat i el sexe, ja que no és el mateix per exemple una noia de 15 anys que un home de 48.

Penseu que el consum no moderat d’alcohol por portar desavantatges com ara problemes de salut, conflictes amb els amics o la família, conseqüències de caràcter psicològic, etc.

Cada forat de la graella s’ha d’omplir amb el que el programa anomena com a “UBE”:

• Quan la beguda sigui una copa de vi, cervesa, cigaló o “chupito”, llavors haureu de posar 1. (1 UBE equival a una copa)

• Quan la beguda sigui més potent, com ara licors, whisky, cubates o conyac, llavors cada copa equival a dos UBE, i per tant haureu de posar 2.

La Organització Mundial de la Salut destaca que el consum màxim per a homes no hauria de superar els 4 UBE, mentre que en dones la quantitat baixa fins a 2 UBE.

Sobretot el més important és ser conscients que l’alcohol no deixa de ser una droga i que consumir-ne assíduament o amb abundància no és bo pel cos. Si creiem que bevem massa, hem d’intentar reduir-ho, ja sigui intentant per nosaltres mateixos o bé demanant ajuda a una persona professional. Si voleu podeu trucar al telèfon de la Línia verda, el Servei d’orientació sobre drogodependències (900 900 540). També podeu trucar al telèfon CatSalut Respon, el 061.