Noticias
  • Sortides professionals en el món de l’esportLa inserció laboral dels graduats en FP Trobaré feina després d'estudiar un cicle formatiu? Quines són les sortides professionals en l'esport?Aquestes preguntes són unes de les grans preocupacions dels estudiants un cop finalitzen [...]
  • Especialistes en formació 100% esportivaIdentitatEscola Vitae és un centre de formació professional esportiva privat, amb un projecte educatiu propi i singular anomenat Imagina. La nostra missió és contribuir en la formació integral de l’alumnat, educar-lo [...]
  • Projecte educatiu propi: ImaginaMetodologia Vitae basada en les competències professionals IMAGINA! Si tanquem els ulls i visualitzem les classes a impartir a l’Escola Vitae... "la matèria” es converteix en un mitjà que proporcionarà coneixements i [...]
CAT - CAS - VAS - EN

Copyright, copyleft i Creative Commons

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Copyright, copyleft i Creative Commons

Segurament tots heu sentit a parlar alguna vegada del copyright, que es simbolitza amb una c dins una rodona: ©

El copyright, o drets d’autor, són una forma de protecció que ve determinada per les lleis de cada país. Acostumen a protegir obres artístiques, literàries, musicals, intel·lectuals, etc.

Els drets d’autor i el copyright

Ara bé, per contrarestar aquest dret tant rígid, existeix el que s’anomena “copyleft”. Amb diferents models de llicències, aquesta protecció és més flexible i permet que d’una obra se’n puguin fer obres derivades o compartir coneixement per a fer-lo créixer. Les llicències més conegudes són les de Creative Commons (CC).­

Hi ha quatre conceptes o elements:

  • Reconeixement: voldrà dir que qualsevol explotació de l’obra necessitarà mencionar-le l’autoria.
  • No comercial: qualsevol explotació haurà de ser sense finalitats comercials.
  • Sense obres derivades: es podrà utilitzar però no se’n permeten fer obres derivades (per exemple, tallar una imatge o modificar una nota d’una cançó).
  • Compartir igual: significa que qualsevol obra que se’n derivi haurà de mantenir la llicència original.

Les llicències es creen amb la combinació d’aquests elements. N’hi ha fins a sis:

 licencias derechos autor

Com es pot veure a la imatge, les llicències poden ser simplement de “reconeixement” o bé una combinació de fins a tres elements.

Per exemple, l’últim significaria que s’ha de reconèixer l’autoria, no se’n pot fer un ús comercial ni tampoc se’n permeten obres derivades.

Les llicències de Creative Commons permeten, doncs, poder reconèixer la tasca d’una persona o grup de persones. Són llicències que cada cop prenen més rellevància, fixeu-vos sinó quantes fotografies ara tenen aquestes llicències o quants blogs han començat a incorporar-ho.

Podeu fer la prova i observar durant uns dies webs i blogs on tinguin publicada una llicència CC. Fixeu-vos en els elements que hi apareixen i quines llicències han triat. Hi esteu d’acord? Haguéssiu triat aquesta, vosaltres?

Si teniu dubtes sobre el tema, a la pàgina de Creatives Commons hi ha un apartat de preguntes freqüents. Per citar-ne algunes: com incorporar correctament una llicència en una obra, si hi ha alguna web o registre on es vagin recopilant totes les obres registrades o com canviar una llicència al cap d’un temps.