Noticias
  • És perjudicial combinar esports?Partint del fet que el cos humà està destinat per moure's, les activitats esportives corresponen a aquelles opcions que posen al nostre abast la salut i el benestar, però llavors [...]
  • És fàcil ser un bon monitor esportiu?En cas que et defineixis com una persona interessada en l'activitat física en la vida saludable, una de les millors opcions a nivell professional pot ser a convertir-se en un [...]
  • Aliments per amillorar el teu rendiment esportiuEl rendiment esportiu es troba vinculat amb una infinitat de factors que no es troben relacionats únicament amb la pràctica esportiva com a tal, sinó que poden estar relacionats amb [...]

Copyright, copyleft i Creative Commons

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Copyright, copyleft i Creative Commons

Segurament tots heu sentit a parlar alguna vegada del copyright, que es simbolitza amb una c dins una rodona: ©

El copyright, o drets d’autor, són una forma de protecció que ve determinada per les lleis de cada país. Acostumen a protegir obres artístiques, literàries, musicals, intel·lectuals, etc.

Els drets d’autor i el copyright

Ara bé, per contrarestar aquest dret tant rígid, existeix el que s’anomena “copyleft”. Amb diferents models de llicències, aquesta protecció és més flexible i permet que d’una obra se’n puguin fer obres derivades o compartir coneixement per a fer-lo créixer. Les llicències més conegudes són les de Creative Commons (CC).­

Hi ha quatre conceptes o elements:

  • Reconeixement: voldrà dir que qualsevol explotació de l’obra necessitarà mencionar-le l’autoria.
  • No comercial: qualsevol explotació haurà de ser sense finalitats comercials.
  • Sense obres derivades: es podrà utilitzar però no se’n permeten fer obres derivades (per exemple, tallar una imatge o modificar una nota d’una cançó).
  • Compartir igual: significa que qualsevol obra que se’n derivi haurà de mantenir la llicència original.

Les llicències es creen amb la combinació d’aquests elements. N’hi ha fins a sis:

 licencias derechos autor

Com es pot veure a la imatge, les llicències poden ser simplement de “reconeixement” o bé una combinació de fins a tres elements.

Per exemple, l’últim significaria que s’ha de reconèixer l’autoria, no se’n pot fer un ús comercial ni tampoc se’n permeten obres derivades.

Les llicències de Creative Commons permeten, doncs, poder reconèixer la tasca d’una persona o grup de persones. Són llicències que cada cop prenen més rellevància, fixeu-vos sinó quantes fotografies ara tenen aquestes llicències o quants blogs han començat a incorporar-ho.

Podeu fer la prova i observar durant uns dies webs i blogs on tinguin publicada una llicència CC. Fixeu-vos en els elements que hi apareixen i quines llicències han triat. Hi esteu d’acord? Haguéssiu triat aquesta, vosaltres?

Si teniu dubtes sobre el tema, a la pàgina de Creatives Commons hi ha un apartat de preguntes freqüents. Per citar-ne algunes: com incorporar correctament una llicència en una obra, si hi ha alguna web o registre on es vagin recopilant totes les obres registrades o com canviar una llicència al cap d’un temps.

 

 

 

 

HORARIS

Secretaria central ubicada a l'Escola Vitae Les Corts (Avinguda Diagonal 695-701, Barcelona)

De dilluns a divendres.

Del 24 d’Agost al 30 d’Abril de 08,30h a 15,00h

Del 1 de Maig al 30 de Juny de 08,30h a 17h

Del 1 al 31 de Juliol de 08,30h a 19h

Els centres Vitae romandràn tancats del 1 al 23 d’Agost.

Telf 93 417 05 14 (per tots els Centres Vitae)

Per email contestem en un màxim de 24h

[email protected]

Ensenyament Gencat


Federacion catalana Futbol


FEDE TransparentPetit

 

ciclos formativos online

Contacta amb nosaltres