Noticias
CAT - CAS - VAS - EN

El “ciclobol”, bicicleta i futbol units

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
El “ciclobol”, bicicleta i futbol units

Què és el ciclobol? Doncs resumint-ho així ràpid i amb una sola frase, podríem dir que es tracta d’una modalitat de futbol que es juga amb la bicicleta.

Ciclobol, un nou esport

En primer lloc cal dir que es pot anomenar de diverses maneres: ciclobol, ciclofutbol, futbol-bici, bicifutbol, o fins i tot Radball, que es com s’anomena en altres països com ara per exemple Alemanya.

Les regles són bastant senzilles, jugar-hi costa una mica més: es tracta de fer equips d’entre dos i cinc persones i disposar d’un camp que s’assembli al de futbol sala. El següent ja és marcar gols, com en el futbol “normal”.

L’únic que cal és, però, fer-ho amb la roda davantera de la bicicleta, que en aquest cas ha de ser de les de pinyó fix.

Altres característiques a tenir en compte:

• La pilota ha de pesar entre 500 i 600 grams i mesurar entre 17 i 18 centímetres de diàmetre.
El camp és molt més petit que un de futbol normal: són 14×11 metres. Aquestes mesures són les que s’utilitzen en competicions oficials de caire internacional, ja que a vegades en àmbit local poden arribar a ser més petits. També com a característica cal apuntar que a vegades, per raons de seguretat hi ha una petita reixa al voltant del camp.
• Hi ha diverses modalitats de joc, que varien segons el temps, els jugadors o el terreny (herba, etc.)
• Les partides duren molt poc: en la categoria d’adults són dues parts de 7 minuts cadascuna.

Sembla una cosa no gaire coneguda o molt nova, però la veritat es que alguns països en tenen ja força tradició, i que fins i tot hi ha competicions a nivell mundial. Els seus inicis, de fet, dates de finals del segle XIX i, com moltes coses, va ser fruit de una casualitat arran d’un accident del ciclista Nick Kaufmann i el seu gos. Els primers campionats mundials va ser al 1930!

Per a més informació sobre aquest tema, podeu consultar la pàgina web de bicicletario o la de bici10. Si sabeu alemany també podeu consultar l’entrada a la Wikipedia sobre Radball.