Noticias
CAT - CAS - VAS - EN

Esquí de fons, un dels esports més durs

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Esquí de fons, un dels esports més durs

Segons un article de la revista Muy Interesante, els esports considerats durs són aquells que tenen en compte l’esforç realitzat, tant els aeròbics com els anaeròbics, així com també la durada, la temperatura i l’altitud des d’on es realitzen. Un exemple és el ciclisme, però un altre podria ser l’esquí de fons.

Esquí de fons

Per a la pràctica d’aquest esport s’ha d’estar ben preparat. No tan sols hi ha una gran combinació de moviments i tècniques, sinó que a més se sol realitzar a una gran altura (entre 1.500 i 1.900 metres) i sota baixes temperatures, cosa que incrementa l’energia que s’hi ha d’invertir.

Vídeo del Club Andino Ushuaia.

Però, en què consisteix l’esquí de fons? Doncs és un esport on els participants han de realitzar un llarg recorregut en un període de temps, que haurà de ser el menor possible. Normalment els terrenys per on es passa són bastant plans.

Existeixen dues modalitats, definides durant el Campionat Mundial d’Esquí Nòrdic, realitzat l’any 1987:

• Estil clàssic: els esquís utilitzats tenen una capa de cera per tal que l’adhesió a la neu sigui possible i per tant sigui més fàcil fer pujades amb ells.
• Estil patinador: tal com indica el propi nom, aquest estil té per objectiu lliscar bé, per tant no s’utilitza cap material per millorar l’adherència de l’esquí sobre el terreny. El que sí que s’utilitza és parafina per tal de facilitar les pujades i millorar la velocitat en les baixades.

Normalment hi ha competicions d’un estil o bé de l’altre, tot i que a vegades també es poden barrejar, de manera que es fa una primera part d’una manera i després de l’altra.

L’esquí de fons es considera esport olímpic des de 1924, que és quan es va realitzar la primera edició dels Jocs Olímpics d’Hivern. Avui en dia hi ha sis proves diferents, amb una mica de variació segons si ho practica un home o una dona:

– Proves comuns per ambdós sexes: esprint individual i esprint per equips.

– Proves diferents: Km amb estil clàssic (15 km els homes i 10 les dones), la doble persecució (30 km per homes i 15 per a les dones), km amb estil lliure (50 km per home i 30 km per dones) i per últim les proves de relleus, que són 4×10 en homes i 4×5 en dones.