Noticias
CAT - CAS - VAS - EN

La Super Bowl

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
La Super Bowl

Seria estrany no fer-nos ressó de la Super Bowl en un blog esportiu com aquest. Potser alguns de vosaltres no en sou conscients, però es tracta d’un esdeveniment de caràcter multitudinari als Estats Units. Tot just fa un parell de dies s’ha celebrat l’edició d’enguany: ha sigut la cinquantena i se l’han emportat els Denver Broncos.

Què és la Super Bowl?

Però comencem des del principi: la Super Bowl és el nom que rep la final del campionat de la National Football League, la NFL. O sigui, l’esdeveniment més important pel que fa al futbol americà. En aquest partit s’hi enfronten els campions de la NFC (Conferencia Nacional) i els campions de la AFC (Conferència Americana). És sempre el primer diumenge del mes de febrer i el seu nom prové d’un tal Lamar Hunt, l’antic propietari de l’equip Kansas City Chiefs.

Per saber quin va ser el primer partit i com va anar ens hem de remuntar fins al 1967. La copa la van aixecar els Green Bay, tot i que l’equip que més victòries s’ha emportat al llarg de la historia ha estat el Pittsburgh Steelers, que han guanyat fins a sis vegades. La veritat es que la cosa està bastant repartida: hi ha 32 equips i només n’hi ha quatre que no hagin participat mai en una final.

Impacte mediàtic

Però si per una cosa és famosa la Super Bowl és pel fort impacte mediàtic que té: la seva emissió és una de les retransmissions més vistes als Estats Units any rere any. Són molts els artistes, sobretot músics, que canten en les prèvies dels partits i en els descansos, convertint-se en una de les franges publicitàries més cares de tot l’any sencer. L’himne nacional és sempre cantat per un artista reconegut. Alguns dels escollits han estat: Whitney Houston, Beyoncé o Lady Gaga, que ha estat l’escollida per l’edició d’enguany. També hi ha hagut vegades que han estat grups musicals o cors universitaris.

És, pràcticament, una festa nacional: la quantitat de menjar que es consumeix aquell dia és quasi igualable a la que es consumeix per Acció de Gràcies.