Noticias
CAT - CAS - VAS - EN

Múixing: gossos, neu i esport

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Múixing: gossos, neu i esport

Segurament algun cop heu sentit a parlar de Pirena. Es tracta d’una cursa que es fa amb gossos i que té per objectiu travessar els Pirineus de punta a punta (d’Oest a Est) passant per territori aragonès, lleidatà, francès, andorrà i gironí (en total són uns quinze dies). Es tracta d’una cursa reconeguda internacionalment i que ja compta amb més de 20 edicions.

Descobreix el múixing

Pirena és un exemple de múixing: es tracta d’una paraula per designar el lliscament –ja sigui amb trineu o esquís- que es realitza amb l’ajuda de gossos. Normalment es tracta o bé d’un esport o bé de transport, i es practica sobretot als Estats Units i al Nord d’Europa, que es on hi ha més neu i per tant és més habitual. De fet, al llarg de la historia ha servit per comunicar pobles, i és encara a dia d’avui que moltes persones segueixen utilitzant-ho per tractar-se d’un transport respectuós amb la naturalesa i més fiable si es produeixen condicions climàtiques adverses.

Els gossos de múixing

Els gossos que s’utilitzen en aquesta pràctica acostumen a ser de races nòrdiques, peluts i forts. Es disposen en diferents categories i rols:

Gossos líders: dirigeixen l’equip i marquen el pas. Habitualment n’hi ha dos, i solen ser gossos intel•ligents amb una alta capacitat d’iniciativa i sentit comú, ja que s’han de poder anticipar si el camí presenta problemes.
Gossos de gir: són els que van en segona posició i la seva principal funció es fer girar l’equip que hi ha al darrera.
Gossos d’equip: els gossos d’aquesta tipologia tenen la missió d’afegir força, però normalment si un grup es petit aquests no hi són i es passa directament als gossos roda.
Gossos roda: són els últims i els que van més a prop del trineu. A diferencia dels primers, els gossos roda han de ser de caràcter calmat i tranquil, ja que el trineu acostuma a fer molt soroll (sobretot quan va ple de mercaderies) i això pot sobresaltar-los. Han de tenir molta força, això sí.

Actualment s’està treballant perquè el múixing sigui considerat un esport olímpic.