Noticias
  • Sortides professionals en el món de l’esportLa inserció laboral dels graduats en FP Trobaré feina després d'estudiar un cicle formatiu? Quines són les sortides professionals en l'esport?Aquestes preguntes són unes de les grans preocupacions dels estudiants un cop finalitzen [...]
  • Especialistes en formació 100% esportivaIdentitatEscola Vitae és un centre de formació professional esportiva privat, amb un projecte educatiu propi i singular anomenat Imagina. La nostra missió és contribuir en la formació integral de l’alumnat, educar-lo [...]
  • Projecte educatiu propi: ImaginaMetodologia Vitae basada en les competències professionals IMAGINA! Si tanquem els ulls i visualitzem les classes a impartir a l’Escola Vitae... "la matèria” es converteix en un mitjà que proporcionarà coneixements i [...]
CAT - CAS - VAS - EN

Múixing: gossos, neu i esport

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Múixing: gossos, neu i esport

Segurament algun cop heu sentit a parlar de Pirena. Es tracta d’una cursa que es fa amb gossos i que té per objectiu travessar els Pirineus de punta a punta (d’Oest a Est) passant per territori aragonès, lleidatà, francès, andorrà i gironí (en total són uns quinze dies). Es tracta d’una cursa reconeguda internacionalment i que ja compta amb més de 20 edicions.

Descobreix el múixing

Pirena és un exemple de múixing: es tracta d’una paraula per designar el lliscament –ja sigui amb trineu o esquís- que es realitza amb l’ajuda de gossos. Normalment es tracta o bé d’un esport o bé de transport, i es practica sobretot als Estats Units i al Nord d’Europa, que es on hi ha més neu i per tant és més habitual. De fet, al llarg de la historia ha servit per comunicar pobles, i és encara a dia d’avui que moltes persones segueixen utilitzant-ho per tractar-se d’un transport respectuós amb la naturalesa i més fiable si es produeixen condicions climàtiques adverses.

Els gossos de múixing

Els gossos que s’utilitzen en aquesta pràctica acostumen a ser de races nòrdiques, peluts i forts. Es disposen en diferents categories i rols:

Gossos líders: dirigeixen l’equip i marquen el pas. Habitualment n’hi ha dos, i solen ser gossos intel•ligents amb una alta capacitat d’iniciativa i sentit comú, ja que s’han de poder anticipar si el camí presenta problemes.
Gossos de gir: són els que van en segona posició i la seva principal funció es fer girar l’equip que hi ha al darrera.
Gossos d’equip: els gossos d’aquesta tipologia tenen la missió d’afegir força, però normalment si un grup es petit aquests no hi són i es passa directament als gossos roda.
Gossos roda: són els últims i els que van més a prop del trineu. A diferencia dels primers, els gossos roda han de ser de caràcter calmat i tranquil, ja que el trineu acostuma a fer molt soroll (sobretot quan va ple de mercaderies) i això pot sobresaltar-los. Han de tenir molta força, això sí.

Actualment s’està treballant perquè el múixing sigui considerat un esport olímpic.