Noticias
  • L’esport pot ser perjudicialÉs bastant habitual que s'escolti per tot arreu esmentar que l'esport dóna salut. Per descomptat l'anterior gaudeix d'una total validesa i fins i tot els experts en matèria de salut [...]
  • La psicologia esportiva té futur?La popular frase "mens sana in corpore sano" és una excel·lent manera d'introduir aquest tema. Malgrat haver estat esmentada molts anys enrere, és una forma de resumir la manera en [...]
  • Millora el teu rendiment a la sala de fitnessÉs important començar per anotar que resulta bastant comú trobar persones que confonen la labor amb funció d'un entrenador especialitzat en fitness amb la d'un monitor de gimnàs. A continuació [...]

Múixing: gossos, neu i esport

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Múixing: gossos, neu i esport

Segurament algun cop heu sentit a parlar de Pirena. Es tracta d’una cursa que es fa amb gossos i que té per objectiu travessar els Pirineus de punta a punta (d’Oest a Est) passant per territori aragonès, lleidatà, francès, andorrà i gironí (en total són uns quinze dies). Es tracta d’una cursa reconeguda internacionalment i que ja compta amb més de 20 edicions.

Descobreix el múixing

Pirena és un exemple de múixing: es tracta d’una paraula per designar el lliscament –ja sigui amb trineu o esquís- que es realitza amb l’ajuda de gossos. Normalment es tracta o bé d’un esport o bé de transport, i es practica sobretot als Estats Units i al Nord d’Europa, que es on hi ha més neu i per tant és més habitual. De fet, al llarg de la historia ha servit per comunicar pobles, i és encara a dia d’avui que moltes persones segueixen utilitzant-ho per tractar-se d’un transport respectuós amb la naturalesa i més fiable si es produeixen condicions climàtiques adverses.

Els gossos de múixing

Els gossos que s’utilitzen en aquesta pràctica acostumen a ser de races nòrdiques, peluts i forts. Es disposen en diferents categories i rols:

Gossos líders: dirigeixen l’equip i marquen el pas. Habitualment n’hi ha dos, i solen ser gossos intel•ligents amb una alta capacitat d’iniciativa i sentit comú, ja que s’han de poder anticipar si el camí presenta problemes.
Gossos de gir: són els que van en segona posició i la seva principal funció es fer girar l’equip que hi ha al darrera.
Gossos d’equip: els gossos d’aquesta tipologia tenen la missió d’afegir força, però normalment si un grup es petit aquests no hi són i es passa directament als gossos roda.
Gossos roda: són els últims i els que van més a prop del trineu. A diferencia dels primers, els gossos roda han de ser de caràcter calmat i tranquil, ja que el trineu acostuma a fer molt soroll (sobretot quan va ple de mercaderies) i això pot sobresaltar-los. Han de tenir molta força, això sí.

Actualment s’està treballant perquè el múixing sigui considerat un esport olímpic.

HORARIS

Secretaria central ubicada a l'Escola Vitae Les Corts (Avinguda Diagonal 695-701, Barcelona)

De dilluns a divendres.

Del 24 d’Agost al 30 d’Abril de 08,30h a 15,00h

Del 1 de Maig al 30 de Juny de 08,30h a 17h

Del 1 al 31 de Juliol de 08,30h a 19h

Els centres Vitae romandràn tancats del 1 al 23 d’Agost.

Telf 93 417 05 14 (per tots els Centres Vitae)

Per email contestem en un màxim de 24h

[email protected]

Ensenyament Gencat


Federacion catalana Futbol


FEDE TransparentPetit

 

ciclos formativos online

Contacta amb nosaltres