Noticias
  • Matrícula oberta curs 2019-2020 | Estudia un Cicle Formatiu d’Esport a Escola VitaeT'agrada l'esport i vols dedicar-te professionalment? Escola Vitae t'ofereix un ventall de Cicles Formatius d'Esport Ja està obert el procés de matriculació per al proper curs 2019-2020. Amb una oferta formativa [...]
  • BTT: bicicleta i muntanyaPer moltes persones, el BTT no és només un esport o un hobby. És un camí de vida. Aquí tenim 5 raons per què sent un mountain biker automàticament pujes el teu nivell [...]
  • L’impacte de l’exercici per a la salutEn l'actualitat, els costums sedentaris i la falta d'activitat física, en conjunt amb l'alimentació excessiva de menjars ferralles, estan produint greus complicacions en la salut de les persones, a causa [...]

Primers auxilis

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Primers auxilis

Tenir coneixements de primers auxilis pot resultar molt útil, doncs en qualsevol moment es pot produir un accident: un desmai, un tall, una cremada, un ennuegament, etc.

Davant d’aquestes situacions, saps què has de fer?

 Què saber de primers auxilis

Tenir coneixements de primers auxilis bàsics pot evitar mals majors. Avui al blog us citarem alguns exemples, però si voleu més formació, podeu cursar el cicle formatiu de Salvament i Socorrisme que s’ofereix a l’escola i que substitueix els actuals títols emesos per la Creu Roja.

Els primers auxilis, tal com es defineixen al Canal Salut de la Generalitat, són l’atenció immediata i provisional que es dóna a una persona accidentada o malalta. Això no treu que després s’hagin de dur a un centre sanitari o que siguin examinats a posteriori per professionals experts.

Sigui quina sigui la tipologia de l’accident, caldrà fer aquests tres passos:

  • Protegir la víctima de l’entorn on s’ha produït l’accident
  • Alertar als serveis d’emergències (cal trucar al telèfon 112)
  • Socórrer a les víctimes. Atenció: davant de qualsevol dubte és millor esperar

Les primeres mesures que s’han de seguir per valorar la magnitud de l’accident són les que es coneixen com “ABC”. Són: (A) Valorar la via aèria, (B) comprovar la respiració i (C), veure si hi ha una correcta circulació sanguínia.

Si quan truqueu al 112 oferiu ja aquesta informació bàsica, facilitareu el desenvolupament i ajudareu a agilitzar-ho. Penseu que amb aquestes tres premisses l’equip d’emergències poden fer ja la primera valoració de gravetat i per tant la millor manera de procedir.

Exemple: Que fer davant d’una hemorràgia?
Les hemorràgies poden ser de diferents tipus, però es caracteritzen per tenir en comú que s’està perdent sang. Consells bàsics:

  • Posar la persona en posició horitzontal. Si pot ser amb les cames aixecades
  • Busqueu el punt on s’està perdent la sang i mireu d’aturar-ne la sortida amb un tros de roba net
  • MAI fer un torniquet
  • Si s’ha perdut on tros de cos (dit, per exemple), manteniu-lo aïllat i entregueu-lo als serveis mèdics per veure si en poden fer la reconstrucció.

Evidentment, si es tracta d’un cas greu, aviseu immediatament al 112.