Noticias
  • L’esport pot ser perjudicialÉs bastant habitual que s'escolti per tot arreu esmentar que l'esport dóna salut. Per descomptat l'anterior gaudeix d'una total validesa i fins i tot els experts en matèria de salut [...]
  • La psicologia esportiva té futur?La popular frase "mens sana in corpore sano" és una excel·lent manera d'introduir aquest tema. Malgrat haver estat esmentada molts anys enrere, és una forma de resumir la manera en [...]
  • Millora el teu rendiment a la sala de fitnessÉs important començar per anotar que resulta bastant comú trobar persones que confonen la labor amb funció d'un entrenador especialitzat en fitness amb la d'un monitor de gimnàs. A continuació [...]

Què són les vies ferrades?

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Què són les vies ferrades?

Una via ferrada és, tal com indica la Viquipèdia, un itinerari que sol trobar-se a la muntanya. Normalment són itineraris de caràcter vertical i on s’hi poden trobar materials de suport, com ara claus, passamans, tirolines o cadenes. Serveixen sobretot per ajudar a les persones que vulguin conèixer indrets poc accessibles (com ara pics o similars) i que no tinguin gaire experiència ni coneixements en matèria d’escalada. És, diguéssim, un suport per als escaladors.

Vies ferrades

La majoria de vies ferrades estan controlades i se’n fa el manteniment per controlar que no hi hagi res trencat o solt. Solen tenir un coble d’acer bordejant tot el recorregut, de manera que si algú ho vol, pot proveir-se d’un arnès i amb l’ajuda dels mosquetons adequats (mosquetons model K, especials per aquests tipus de recorreguts) poden aferrar-se al cable i evitar així caigudes i accidents.

Avui en dia es troben vies ferrades a molts llocs del món. L’indret més popular és la zona dels Dolomites, però també a altres parts com ara França, Suïssa o Alemanya. A Catalunya encara és poc freqüent, però poc a poc es van implementant.

La primera via ferrada va ser l’any 1843 a Àustria, i va consistir en habilitar la pujada al pic Hoher Dacstein per tal de fer-la més accessible. També hi va haver molt moviment al respecte quan hi va haver la primera Guerra Mundial, ja que s’utilitzaven amb finalitats militars. A Espanya, en canvi, les primeres vies ferrades que es té consciència van ser a la dècada dels 90 i gràcies a la mentalitat pionera d’Antonio García Picazo. La primera de Catalunya va ser l’anomenada via ferrada Teresina, que es troba a la muntanya de Montserrat.

Material de seguretat que cal utilitzar per evitar accidents:

• Casc (per caigudes i també per possibles despreniments de terra o pedres)
• Arnés (millor que sigui regulable per adaptar-lo al nostre cos)
• Dissipador d’energia: serveix per amortir el cop en possible cas de caiguda.
• Guants: es pot fer sense, però tenint en compte que les peces on agafar-se són de ferro, millor protegir la pell.
• Calçat: sobretot evitar soles lliscants. Com més gruixuda sigui millor, però a la vegada ha de ser còmode.
• Tercera baga: tot i que no és del tot necessari, serveix per descansar de tant en tant.
• Vuit i corda: per facilitar els moviments que realitzem

Si voleu més informació sobre vies ferrades properes, podeu consultar la web Pirineuinfinit, amb la llista de vies de Catalunya, Aragó i Comunitat Valenciana.

HORARIS

Secretaria central ubicada a l'Escola Vitae Les Corts (Avinguda Diagonal 695-701, Barcelona)

De dilluns a divendres.

Del 24 d’Agost al 30 d’Abril de 08,30h a 15,00h

Del 1 de Maig al 30 de Juny de 08,30h a 17h

Del 1 al 31 de Juliol de 08,30h a 19h

Els centres Vitae romandràn tancats del 1 al 23 d’Agost.

Telf 93 417 05 14 (per tots els Centres Vitae)

Per email contestem en un màxim de 24h

[email protected]

Ensenyament Gencat


Federacion catalana Futbol


FEDE TransparentPetit

 

ciclos formativos online

Contacta amb nosaltres