Noticias
  • Sortides professionals en el món de l’esportLa inserció laboral dels graduats en FP Trobaré feina després d'estudiar un cicle formatiu? Quines són les sortides professionals en l'esport?Aquestes preguntes són unes de les grans preocupacions dels estudiants un cop finalitzen [...]
  • Especialistes en formació 100% esportivaIdentitatEscola Vitae és un centre de formació professional esportiva privat, amb un projecte educatiu propi i singular anomenat Imagina. La nostra missió és contribuir en la formació integral de l’alumnat, educar-lo [...]
  • Projecte educatiu propi: ImaginaMetodologia Vitae basada en les competències professionals IMAGINA! Si tanquem els ulls i visualitzem les classes a impartir a l’Escola Vitae... "la matèria” es converteix en un mitjà que proporcionarà coneixements i [...]
CAT - CAS - VAS - EN

Què són les vies ferrades?

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Què són les vies ferrades?

Una via ferrada és, tal com indica la Viquipèdia, un itinerari que sol trobar-se a la muntanya. Normalment són itineraris de caràcter vertical i on s’hi poden trobar materials de suport, com ara claus, passamans, tirolines o cadenes. Serveixen sobretot per ajudar a les persones que vulguin conèixer indrets poc accessibles (com ara pics o similars) i que no tinguin gaire experiència ni coneixements en matèria d’escalada. És, diguéssim, un suport per als escaladors.

Vies ferrades

La majoria de vies ferrades estan controlades i se’n fa el manteniment per controlar que no hi hagi res trencat o solt. Solen tenir un coble d’acer bordejant tot el recorregut, de manera que si algú ho vol, pot proveir-se d’un arnès i amb l’ajuda dels mosquetons adequats (mosquetons model K, especials per aquests tipus de recorreguts) poden aferrar-se al cable i evitar així caigudes i accidents.

Avui en dia es troben vies ferrades a molts llocs del món. L’indret més popular és la zona dels Dolomites, però també a altres parts com ara França, Suïssa o Alemanya. A Catalunya encara és poc freqüent, però poc a poc es van implementant.

La primera via ferrada va ser l’any 1843 a Àustria, i va consistir en habilitar la pujada al pic Hoher Dacstein per tal de fer-la més accessible. També hi va haver molt moviment al respecte quan hi va haver la primera Guerra Mundial, ja que s’utilitzaven amb finalitats militars. A Espanya, en canvi, les primeres vies ferrades que es té consciència van ser a la dècada dels 90 i gràcies a la mentalitat pionera d’Antonio García Picazo. La primera de Catalunya va ser l’anomenada via ferrada Teresina, que es troba a la muntanya de Montserrat.

Material de seguretat que cal utilitzar per evitar accidents:

• Casc (per caigudes i també per possibles despreniments de terra o pedres)
• Arnés (millor que sigui regulable per adaptar-lo al nostre cos)
• Dissipador d’energia: serveix per amortir el cop en possible cas de caiguda.
• Guants: es pot fer sense, però tenint en compte que les peces on agafar-se són de ferro, millor protegir la pell.
• Calçat: sobretot evitar soles lliscants. Com més gruixuda sigui millor, però a la vegada ha de ser còmode.
• Tercera baga: tot i que no és del tot necessari, serveix per descansar de tant en tant.
• Vuit i corda: per facilitar els moviments que realitzem

Si voleu més informació sobre vies ferrades properes, podeu consultar la web Pirineuinfinit, amb la llista de vies de Catalunya, Aragó i Comunitat Valenciana.