Noticias
CAT - CAS - VAS - EN

Què són les vies ferrades?

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Què són les vies ferrades?

Una via ferrada és, tal com indica la Viquipèdia, un itinerari que sol trobar-se a la muntanya. Normalment són itineraris de caràcter vertical i on s’hi poden trobar materials de suport, com ara claus, passamans, tirolines o cadenes. Serveixen sobretot per ajudar a les persones que vulguin conèixer indrets poc accessibles (com ara pics o similars) i que no tinguin gaire experiència ni coneixements en matèria d’escalada. És, diguéssim, un suport per als escaladors.

Vies ferrades

La majoria de vies ferrades estan controlades i se’n fa el manteniment per controlar que no hi hagi res trencat o solt. Solen tenir un coble d’acer bordejant tot el recorregut, de manera que si algú ho vol, pot proveir-se d’un arnès i amb l’ajuda dels mosquetons adequats (mosquetons model K, especials per aquests tipus de recorreguts) poden aferrar-se al cable i evitar així caigudes i accidents.

Avui en dia es troben vies ferrades a molts llocs del món. L’indret més popular és la zona dels Dolomites, però també a altres parts com ara França, Suïssa o Alemanya. A Catalunya encara és poc freqüent, però poc a poc es van implementant.

La primera via ferrada va ser l’any 1843 a Àustria, i va consistir en habilitar la pujada al pic Hoher Dacstein per tal de fer-la més accessible. També hi va haver molt moviment al respecte quan hi va haver la primera Guerra Mundial, ja que s’utilitzaven amb finalitats militars. A Espanya, en canvi, les primeres vies ferrades que es té consciència van ser a la dècada dels 90 i gràcies a la mentalitat pionera d’Antonio García Picazo. La primera de Catalunya va ser l’anomenada via ferrada Teresina, que es troba a la muntanya de Montserrat.

Material de seguretat que cal utilitzar per evitar accidents:

• Casc (per caigudes i també per possibles despreniments de terra o pedres)
• Arnés (millor que sigui regulable per adaptar-lo al nostre cos)
• Dissipador d’energia: serveix per amortir el cop en possible cas de caiguda.
• Guants: es pot fer sense, però tenint en compte que les peces on agafar-se són de ferro, millor protegir la pell.
• Calçat: sobretot evitar soles lliscants. Com més gruixuda sigui millor, però a la vegada ha de ser còmode.
• Tercera baga: tot i que no és del tot necessari, serveix per descansar de tant en tant.
• Vuit i corda: per facilitar els moviments que realitzem

Si voleu més informació sobre vies ferrades properes, podeu consultar la web Pirineuinfinit, amb la llista de vies de Catalunya, Aragó i Comunitat Valenciana.