Noticias
  • Sortides professionals en el món de l’esportLa inserció laboral dels graduats en FP Trobaré feina després d'estudiar un cicle formatiu? Quines són les sortides professionals en l'esport?Aquestes preguntes són unes de les grans preocupacions dels estudiants un cop finalitzen [...]
  • Especialistes en formació 100% esportivaIdentitatEscola Vitae és un centre de formació professional esportiva privat, amb un projecte educatiu propi i singular anomenat Imagina. La nostra missió és contribuir en la formació integral de l’alumnat, educar-lo [...]
  • Projecte educatiu propi: ImaginaMetodologia Vitae basada en les competències professionals IMAGINA! Si tanquem els ulls i visualitzem les classes a impartir a l’Escola Vitae... "la matèria” es converteix en un mitjà que proporcionarà coneixements i [...]
CAT - CAS - VAS - EN

Refugis de muntanya: no dormis al ras

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Refugis de muntanya: no dormis al ras

Si sou de fer excursions de més d’un dia per la muntanya, segurament coneixereu alguns refugis.

Tipus de refugis de muntanya

N’existeixen de tres tipus: bivac, guardat i alberg. El principal objectiu és poder donar aixopluc a les persones que caminen per les muntanyes, per tal de no haver de dormir al ras. Els primers nascuts com a tal van ser als Alps a principis de segle XX: eren estructures molt elementals, però complien la seva funció. Anys més tard va sorgir una nova onada i se’n van construir de nous a la vegada que arreglaven els ja existents.

Segons l’Associació Catalana de Senderisme, els refugis es divideixen en:

  • Refugi bivac: són els més “minimalistes”: no tenen quasi res tret d’un sostre per resguardar-se. Mai està tancat però tampoc hi ha ningú que el vigili. Normalment estan a llocs poc transitats, lluny de tot.
  • Refugi guardat: el més clàssic: disposa d’un guarda i uns serveis bàsics com ara menjar, begudes o mantes. També ofereixen informació de la zona, com ara l’estat de la neu, horaris, rutes, etc.
  • Refugi alberg: aquest tercer tipus és el més complet. Ofereix tot el que hi ha als refugis guardats i a més estan a prop de carreteres, facilitant així l’arribada mitjançat vehicles.

Per a més informació podeu veure la pàgina de Refugis de Catalunya, que a més conté un cercador perquè es pugui buscar per nom de refugi o bé per comarca. Recomanen fer reserva prèvia per facilitar la tasca de gestió.

El senderisme és la millor manera d’unir esport i cultura. Tal com diu la pròpia web, ens ajuda a conèixer millor el país, a recuperar i conservar camins, a refer-se de l’estrès diari i, sobretot, a unir llaços. En el senderisme no hi ha límits d’edat: poden practicar-ho tant adults en edat avançada com nens i nenes, sempre i quan es busquin rutes adaptades a les necessitats de cadascú.
Si voleu iniciar-vos i no voleu fer-ho sols, podeu contactar amb alguna de les moltes associacions excursionistes que existeixen a Catalunya.

Curiositat: el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), fundat l’any 1876, amaga un tros de temple romà en el seu interior: el Temple d’August de Barcelona. Només se’n conserven quatre columnes!