Noticias
CAT - CAS - VAS - EN

Usa les biblioteques públiques

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Usa les biblioteques públiques

Sou usuaris de biblioteca pública?

Si la resposta és sí i viviu a Barcelona, de ben segur que en teniu una a prop de casa.

Com fer servir les biblioteques públiques de Barcelona

Actualment hi ha 41 biblioteques públiques a la ciutat. La última es va inaugurar fa poc més d’un mes, al barri de Sarrià – Sant Gervasi (Biblioteca Joan Maragall). Aquests equipaments tenen com a principal objectiu que tota la ciutadania tingui accés a la informació i al coneixement, i és per aquest motiu que a part d’oferir documents en préstec (llibres, música, pel·lícules, etc.) s’organitzen projeccions, xerrades, cursos, exposicions i moltes coses més. Per estar al cas de les activitats, podeu consultar l’agenda al portal de biblioteques de la ciutat.

Per tal d’acostar les noves tecnologies a tothom, les biblioteques disposen del que s’anomena “Espai Multimèdia”. S’imparteixen cursos i tallers que van des de iniciar-se amb la informàtica (obrir un ordinador, crear-se un correu, etc.) fins a tallers de retocs de fotografia, programari lliure o creació de blogs. En aquest sentit, també col·laboren amb el Cibernàrium i amb ACTIC.

Un dels serveis pocs coneguts que ofereixen són els adreçats a persones amb necessitats especials. Citem dos exemples:

  • Serveis i materials per a persones amb discapacitat: algunes biblioteques tenen ordinador preparats per a ser utilitzats per persones amb poca o nul·la visió. Pensant també amb aquest col·lectiu, totes les biblioteques tenen lupes de mà i de taula. També es poden agafar en préstec audiollibres, llibres amb lletra gran, llibres de lectura fàcil o pel·lícules amb audiodescripció. Per a persones amb discapacitats auditives també hi ha accessoris com ara els anells magnètics (que fan que el so arribi a la pròtesi auditiva) i un servei de traducció a llenguatge de signes per a les activitats programades.
  • Un altre servei interessant és el de “La biblioteca a casa”, que està pensat sobretot per a gent gran o persones amb mobilitat reduïda. Aquest servei consisteix en que la biblioteca porta els documents a casa de la persona.

Actualment les biblioteques de Barcelona permeten que cada persona s’emporti un màxim de 30 documents a casa. Això significa que podem agafar 15 llibres, 6 DVD i 9 documents varis com ara cd’s musicals o videojocs.